FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzbanki do spieniania mleka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Caffe prego! Strona Główna -> odbijaki, tampery, itp
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Metiu
stale zagląda do filiżanki
<b>stale zagląda do filiżanki</b>

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I wyszło na to, że 0,6 l jest the best. Laughing
Jogi
ojciec chrzestny
<b>ojciec chrzestny</b>

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No chyba, że przyjdzie 6 koleżanek, z którymi pilnie trzeba będzie poplotkować zamiast spieniać 2 razy mleko. Wink
Tak naprawdę w ekspresie jednogrupowym, domowym (na dodatek bez HX-a) taki dzbanek będzie nie do wykorzystania, bo albo to pierwsze ze zrobionych espresso już całkiem wystygnie, albo wystygnie mleko, jeżeli spieni się je w pierwszej kolejności.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
webs
zagląda od święta

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 4:17 pm    Temat postu: Dzbanek Odpowiedz z cytatem

Sądzę, że jest to również sprawa przyzwyczajenia. Kiedyś spieniałem w dzbanku 0,3l. Od kilku miesięcy w 0,6l. Kiedy 0,6l mył się akurat w zmywarce, a mnie przyszła ochota o godzinie 24.00 na kawę .... mleko spieniłem w mniejszym dzbanku. Jakoś mi to nie pasowało. Był dla mnie za mały. I nie chodzi o ilość nalanego mleka, lecz o kąt pochylenia dzbanka, stopień zanurzenia itd. Kiedy wykonuje się jakąś czynność wiele razy na tym samym sprzęcie człowiek zwyczajnie się przyzwyczaja i wychodzi mu to dobrze.
Powrót do góry
indianka

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bomba. Załóżmy, że przyjdzie jedna koleżanka i ona i moja współlokatorka będzie chciała latte macchiato. Moje szklanki, które bardzo lubię mają 400ml (zmierzyłam jeszcze raz Wink ), mam też takie na 300ml.
A ja bym chciała w takim razie jeszcze cappuccino dla towarzystwa.

Dla mnie zabawa z tłokiem, przegrzanie, pienienie, powtórne pienienie i to na dwie szklanki jest dobijająca.
I co?

Jogi, bojler będzie miał 325cc objętości, to więcej niż przeciętny domowy. Czy to coś zmienia? Pan Janusz napisał, że nie powinno być problemu z parą.

Ja się tylko zastanawiałam czy się dobrze operuje takimi gabarytami 1l przy, jednak dość krótkiej, dyszy bez nakładek.

Ostatnio zmieniony przez indianka dnia Czw Lip 29, 2010 4:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
pattaya
kawa w żyłach
<b>kawa w żyłach</b>

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Latte macchiato w 400ml to będzie mleko z odrobinką kawy.
Proponuję zakup szklanek ok.200ml , na dwie wystarczy akurat dzbanek 0,35l.
A jak przyjdzie towarzystwo,to złapiesz 0,6l
webs
zagląda od święta

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

indianka napisał:
Moje szklanki, które bardzo lubię mają 400ml (zmierzyłam jeszcze raz Wink ), mam też takie na 300ml.
I co?

Sądzę, że przy dużej ilości ludzi pijących kawę w tak dużych naczyniach jedynym rozsądnym rozwiązaniem, aby podać wszystkie kawy jednocześnie jest spienianie mleka w wiadrze 20 litrowym wiertarką udarową. Przy włączonym udarze będzie szybciej spieniać.... Laughing Laughing Laughing Laughing
A nie prościej robić po 2 kawy? Koleżanki i tak pewno mają takie gadane, że nie zauważą kiedy zejdzie Ci to trochę dłużej. Będą i tak zajęte sobą. Mam długi staż małżeński. Zazwyczaj tak to wygląda Laughing
Powrót do góry
indianka

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Webs, rozwaliłeś mnie. Nie mogę przestać się śmiać.
Ostatecznie mogę robić na raty, ale sami rozumiecie, wolałabym na jeden raz.
webs
zagląda od święta

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 5:04 pm    Temat postu: wiadro Odpowiedz z cytatem

W takim razie - albo zakup mniejszych filiżanek, albo spienianie w wiadrze. Wink Pozdrawiam
Powrót do góry
indianka

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ponieważ nikt mi nie napisał o swoich wrażeniach ze spieniania w dzbanku 1l, to postanowiłam spróbować i zamówiłam. Jak nie będzie szło to dzbanek 1l będzie robić za wazon, a 0,6l i tak pewnie kupię na pośrednie "potrzeby". Jak przetestuję to opiszę wrażenia.
slavik
Consigliere
<b>Consigliere</b>

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wnioskując po rozmiarze filiżanki /patrz avatar/, to jednolitrowy dzbanek może być za mały... Cool
Powrót do góry
indianka

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing
Właśnie - zapomniałam dodać, że avatar jest nieprzypadkowy. Tekst Wita tak mnie rozbawił, że nie mogłam tego nie zrobić.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Caffe prego! Strona Główna -> odbijaki, tampery, itp Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: