FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

AeroPress
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Caffe prego! Strona Główna -> moka, imbryk, kafetiera, syfon, tłoczek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kane
zagląda całkiem śmiało
<b>zagląda całkiem śmiało</b>

PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 8:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pomimo że kupowałem niedawno mam te pierwszą przezroczystą wersję.

Nie ukrywam, że nieco zawiodłem się na jakości tego co wpada do kubka. Próbowałem mielić mocniej, słabiej, dawać dwa filtry itd ale nadal było kiepsko.

Postanowiłem ostatnimi dniami zmienić totalnie strategię Smile

Na dno dałem nowy filtr, nasypałem kawę następnie wsadziłem tłoka i całość solidnie ubiłem. Następnie wyciągnąłem tłoka nalałem wody i przepchnąłem ją przez krążek. Powiem Wam że moim zdaniem efekt dużo lepszy.

Ale powstał problem rozpadania się krążka kawowego pod wpływem strumienia wody. Ponieważ jestem w delegacji i nie mam dostępu praktycznie do niczego, co mogłoby posłużyć bardziej zaawansowanym modyfikacjom poradziłem sobie z tym w następujący sposób.

Po ubiciu kawy na wierzch dałem mokry filtr z poprzedniego parzenia. Zapobiega on rozmywaniu kawy przez strumień wody do tego stopnia, że woda nad filtrem jest praktycznie czysta. Odczekałem chwile aż kawa lekko namięknie i wcisnąłem tłok. Ciśnienie jest już spore, kawa leci kroplami a nie strumieniem, na koniec pojawia się nawet minimalna pianka. Efekt moim zdaniem dużo lepszy niż przy metodzie zaproponowanej w instrukcji.

Jedyny minus tej metody jest taki, że nie wiem jeszcze jak długo wytrzyma tłok przy większym niż zakładał producent ciśnieniu. Myślę, iż nie będzie to miało za dużego wpływu na jego zużycie ale to dopiero czas pokaże.

Pozdrawiam
galex
stale zagląda do filiżanki
<b>stale zagląda do filiżanki</b>

PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba Pudzian jesteś Very Happy

Ja przy drobnym mieleniu (na ile pozwala na to mój młynek) mam problemy z przepchaniem tłoczka w ciągu 'przepisowych' 20 sekund, wymaga to sporego wysiłku...
A i coś w rodzaju lekkiej pianki się pokazuje.
Kane
zagląda całkiem śmiało

PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 9:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

galex napisał:
Chyba Pudzian jesteś Very Happy

Ja przy drobnym mieleniu (na ile pozwala na to mój młynek) mam problemy z przepchaniem tłoczka w ciągu 'przepisowych' 20 sekund, wymaga to sporego wysiłku...
A i coś w rodzaju lekkiej pianki się pokazuje.

Nie próbowałem nigdy mielenia na max możliwość młynka. Ustawiałem go na drobniejsze mielenie niż do espresso, co daje już całkiem mocny przemiał.

Ostatnią partię mieliłem w sklepie z kawami też nieco drobniej niż do espresso.

Być może gdybym uzyskał pył to żadne modyfikacje nie byłby potrzebne ale ze względu na to, że rzadko mam dostęp do własnego młynka kombinuje jak polepszyć jakość w warunkach terenowych Wink

Pozdrawiam
Jogi
ojciec chrzestny
<b>ojciec chrzestny</b>

PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A propos tych podwójnych filtrów wpadł mi do głowy pewien pomysł. Czy próbował już ktoś w aero użyć saszetek(podsów)? W przypadku eksperymentu Kane'a zapobiegałoby to na pewno w utrzymaniu kawy na swoim miejscu. No i fusów nie ma. Ale trzeba by chyba ze 3 saszetki na raz dawać.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kane
zagląda całkiem śmiało

PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jogi napisał:
A propos tych podwójnych filtrów wpadł mi do głowy pewien pomysł. Czy próbował już ktoś w aero użyć saszetek(podsów)? W przypadku eksperymentu Kane'a zapobiegałoby to na pewno w utrzymaniu kawy na swoim miejscu. No i fusów nie ma. Ale trzeba by chyba ze 3 saszetki na raz dawać.

Tylko czy średnica będzie ok ? Ubita kawa utrudnia ucieczkę wody bokiem (chociaż pewnie i tak najwięcej tamtędy płynie) natomiast przy zastosowaniu podów może w ogóle nie przebijać się przez kawę tylko iść po brzegu.

Myślałem natomiast nad innym rozwiązaniem.

Sitka do niektórych ekspresów mają małą średnicę. Można założyć na takie sitko oring tak żeby całość pasowała do tuby aero. Następnie napełnić je kawą, ubić, po czym włożyć od dołu i zakręcić normalnie całość (z filtrem lub bez - kwestia obadania efektów).

Myślę że to dałoby najlepszy efekt smakowy Wink

Pozdrawiam
Jeżyk
stale zagląda do filiżanki
<b>stale zagląda do filiżanki</b>

PostWysłany: Sob Lip 03, 2010 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i dotarł do mnie Aeropress. Kawa wychodzi niezła, jak znalazł na jakieś eskapady gdy nie ma się pod ręką nic lepszego a parzucha mi nie pasuje.
Powrót do góry
Havoc
zagląda całkiem śmiało

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do mnie również. Bardzo fajna kawa wychodzi. Lepsza niż z mokki a szybciej i "czyściej" jest Smile
Powrót do góry
antonio
S Z A M A N
<b>S Z A M A N</b>

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wypada mi zwrócić honor tej małej rzeczy. Aeropress jest łatwy i efektywny. Kawa nie trąci nigdy tym, co np. zostaje na ściankach, uszczelkach w mokach, jest zatem rzeczywiście "czysta".

Nigdy nie miałem ochoty na użycie w nim dużego ciśnienia i nigdy nie mielę kawy drobno. Myślę, że dobrej kawie lepiej wychodzi tu grubsze mielenie. Odpowiedni uzysk można osiągnąć też dłuższym czasem zaparzania i mieszaniem w trakcie zaparzania. Lektura ostatniej książki pana Rao jest dość pomocna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Havoc
zagląda całkiem śmiało

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tj, jak dokładnie w takim razie wygląda u Ciebie proces zaparzania wraz z mieleniem kawy? Chciałbym poznać Twoją "metodę" że tak to nazwę. Ostatnio schrzaniłem zupełnie zbyt długim zaparzaniem Natura Equa Sad Zastanawiam się nad stopniem zmielenia też, ale szczerze, to nie mam na tyle $$ żeby zrobić 10 różnych filiżanek w jeden dzień, na sam test która wyjdzie lepiej.
Powrót do góry
antonio
S Z A M A N
<b>S Z A M A N</b>

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy Natura Equa nie jest zbyt ciemno palona na takie traktowanie. Wielu ludzi uważa, że w przypadku "zalewajek" itp. ciekawsze efekty uzyskuje się z jasno palonych kaw. Co wyszło z tej kawy w Twoim przypadku?

A ja stosuję metodę, o której wspominał kawcio, i o której sporo pisze Tim Wendelboe. Zresztą wszystko robię na wyczucie...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Jogi
ojciec chrzestny
<b>ojciec chrzestny</b>

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Natura Equa to chyba jedna z najlepszych kaw robionych przeze mnie do tej pory w aero. Trzeba tylko trzymać się dolnych granic temperatur i właśnie nie przesadzać z długością zaparzania.
antonio
S Z A M A N
<b>S Z A M A N</b>

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jogi napisał:
Trzeba tylko trzymać się dolnych granic temperatur i właśnie nie przesadzać z długością zaparzania.

Generalnie tak należy traktować ziarna palone mocno, po włosku, by ograniczyć wrażenia goryczy. NE nie jest zła.
Powrót do góry
Havoc
zagląda całkiem śmiało

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 7:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No przesadziłem raczej z długością zaparzania i wyszła tak gorzka że nie dało się tego wypić. Do tego smakowała jak stary trampek Wink
A jak z mieleniem? Najdrobniejsze czy średnie? Mam MPM'a i jak na razie kółko ustawione na 4 poziom daje lepsze efekty niż proszek z 1-ki.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Caffe prego! Strona Główna -> moka, imbryk, kafetiera, syfon, tłoczek Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Strona 13 z 13

Skocz do: