| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
WEGier stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 11:33 am Temat postu: |
|
|
chyba w temperaturze "mniej parzącej"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
indianka stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Temperatura wg. INEI:
temperatura napoju w filiżance – 67°C ±3°C
Plattaya, masz rację z tym "macaniem", to zawsze jest wada zakupów internetowych. Ale niewątpliwie można szybciej więcej ofert znaleźć i cena zazwyczaj jest ciut lepsza.
Może macie coś sprawdzonego, w rozsądnej cenie. Tak 20-30zł za filiżankę do cappuccino ze spodkiem (tak 120-130ml)? Tylko bez napisów i logo firmowego.
A właściwie z czego powinny być wykonane filiżanki?
Gliniane są grube, ale lekkie i chyba szybko tracą temp?
Porcelana? Zazwyczaj jest cienka.
Szkło? Dobrze trzyma? Fajnie, że można podglądać warstwy. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
P.E.T.R.U.S zagląda całkiem śmiało

|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Gliniane naczynia pokryte są lakierem, który po pewnym czasie pęka. Brud wchodzi w pęknięcia i np. filiżanka wygląda jak niedomyta. Piszę to na podstawie gliniaków z Bolesławca. _________________ La Pavoni Professional + Demoka M-203 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie, to prawda. Też tak mam.
Przekopałam cały wątek jeszcze raz i nadal najładniejsiejsze są te z linka s_biela z Lubianej. Chyba się jutro przejdę, trzy sklepy w okolicy podane na stronie.
Jak już jakieś mają fajny kształt, to albo są duże (podobają mi się takie "czarki"), albo mają logo. Z tych ostatnich Gaggia ma ładne.
Przeszłam się i pomacałam. Lubiana ma dość cienkie ścianki, ale ujdzie i słabe wykonanie.
Widziałam ciekawe filiżanki bialetti. Wierząc sprzedawczyni mają podwójne ścianki. Zestaw 6 filiżanek do espresso ze spodeczkami z różnymi wzorami za ok. 100zł. Podobno występują też w wersji do cappuccino, ale akurat nie mieli.
Ja kupiłam ostatecznie od Maxwell and Williams, takie: http://namoimstole.pl/filizanka-do-herbaty-maxwell-williams-east-meets-west Mają grube ścianki, kształt zmniejszający parowanie. Wykonanie - wysoki połysk, ale widać jakby grudki pod glazurą. Na talerzykach widać wgłębienia w miejscach gdzie po drugiej stronie są wybrzuszenia. Wady zauważył dopiero mąż w domu, ale czego chcieć od filiżanek za 20,30zł ze spodkiem. Wcale nie było drożej niż w sklepach internetowych - kupowałam na Pięknej w Warszawie. Polecam. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kawcio Consigliere

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 5:58 pm Temat postu: |
|
|
szukaj z grubej porcelany zapewniającej przy odpowiednim nagrzaniu stałość temperatury takie jak np >>TU<<
Dodatkowo dobrze jeśli wnętrze takiej filiżanki będzie miało kształt odciśnietego jaja, chodzi mi o koliste dno, którego walory były opisane kiedyś w którymś z wątków.... _________________ kawa vn900:E95
v60/FP/aeropress:COSTA RICA - Cafetalera Herbazú FC
VBM:własny espresso blend FC
Gene Cafe |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Kawcio, ale ja już kupiłam i nawet piłam z nich kawę. Mają grube ścianki. Odcisk jajka to może nie jest, nie wiedziałam o tym.
Nie chciałam filiżanek z logiem. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pattaya kawa w żyłach

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 8:22 pm Temat postu: |
|
|
| kawcio napisał: | szukaj z grubej porcelany zapewniającej przy odpowiednim nagrzaniu stałość temperatury takie jak np >>TU<<
Dodatkowo dobrze jeśli wnętrze takiej filiżanki będzie miało kształt odciśnietego jaja, chodzi mi o koliste dno, którego walory były opisane kiedyś w którymś z wątków.... |
Czy chodzi o jajko kurze?
Czy może przepiórcze , kacze bądź gęsie?  _________________ Ascaso Dream Red+i-2 Love Red |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kawcio Consigliere

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 8:49 pm Temat postu: |
|
|
nie chodzi o rozmiar, a o kształt. _________________ kawa vn900:E95
v60/FP/aeropress:COSTA RICA - Cafetalera Herbazú FC
VBM:własny espresso blend FC
Gene Cafe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
antonio S Z A M A N

Dołączył: 30 Kwi 2005 Posty: 4756 Skąd: Bergamuty nad Bałtykiem
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Filiżanka do espresso jest dość precyzyjnie opisana przez INEI/IIAC. Wnętrze powinno być jasne, białe, mniej więcej półkuliste. Poszukiwanie jakichś dziwnych wzorów rodem z Chin, Niemiec itd. nie ma sensu. Bardzo irytują mnie jakieś powyginane uszka, spodki w kształcie latającego dywanu, itp. W ogóle kwadratowe figury nijak nie są spójne z krągłościami espresso italiano. Szczerze, nie znajdziemy kwadratowych spodków w ofercie włoskich producentów filiżanek do kawy. A Niemcy nie wiadomo czemu często do kwadratowych form się uciekają. Zgodne z włoskim duchem są filiżanki z Lubiany, wzór Paula. _________________ ADESSO Laboratorium espresso
Passione d'espresso www.caffeperte.pl
Espresso żelastwo: M-zocco FB70-2G-AV i M-SJolly; |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marctwain zagląda całkiem śmiało

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 8:16 am Temat postu: |
|
|
Ale te z Lubianej są jakoś mało ładnie wykonane. Wzór Bola jest bardziej kulisty.
Też mi się nie podobają kwadratowe spodki, ale te mają najmniejszy wpływ na smak na szczęście. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Metiu stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 10:15 am Temat postu: |
|
|
Wykonanie Lubiany jest ok. Mam po 6 szt. klasycznych filiżanek do cappu i espresso i są jak najbardziej w porządku.  _________________ ::Gaggia Baby Twin::Ascaso i-2 mini inox:: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|