| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Jogi ojciec chrzestny

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 8:06 am Temat postu: Rodzaje żaren - wybór młynka |
|
|
Przy wyborze młynka, który pozwoli na przygotowanie co najmniej poprawnego espresso w ekspresie ciśnieniowym, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka głównych aspektów, m.in. prędkość obrotowa i rodzaj żaren.
Po licznych poszukiwaniach (zwłaszcza opinii na temat młynka Solis Scala) znalazłem taką , wydaje mi się trafną analizę, z której wynikają następujące wnioski w skrócie:
- żarna płaskie w tanich młynkach typu (Gaggia MM itp.) nie nadają się do espresso, bo wytwarzają za dużo pyłu,
- żarna stożkowe (conical) (w młynkach typu Solis), nie są najlepsze dla ekspresów z wielkością portafiltra większą niż 53 mm - nie mielą na tyle drobno, żeby efekty były zadowalające. Potrzebny jest tuning takich młynków (o czym można przeczytać w wątku na temat tuningu żaren Solisa Scali),
- żarna stożkowe (i-mini) mielą drobno, jako wadę wymienia się zaleganie sporej ilości kawy między żarnami,
- żarna płaskie droższych młynków (Rancilio, MDF, Ascaso itp.) są najbardziej odpowiednie do uzyskania właściwego espresso nie tylko w warunkach domowych.
Więcej szczegółów do doczytania na podanej stronie.
Jeszcze raz chciałbym napisać i podkreślić to wyraźnie nowym użytkownikom ekspresów (o czym właśnie miałem okazję się przekonać), że nawet najlepszy ekspres bez w miarę dobrego młynka jest nic nie wart. Kawa z niego nie będzie przypominała w żaden sposób prawdziwego espresso i tylko w niewielkim stopniu będzie się różnić od kawy z moki!!!
Więc kolejne pytania w stylu: "dlaczego mój ekspres parzy lurowatą kawę bez cremy, jeszcze nie mam młynka..." są naprawdę bez sensu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robinx stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 11:50 am Temat postu: |
|
|
Czyli młynki tanie z płaskimi żarnami mielą kiepsko a droższe z takimi samymi już bdb?; analogicznie z młynkami stożkowymi. Tajemnica tkwi w samej cenie czy są inne czynniki mające wpływ na rodzaj mielenia między tanimi a drogimi młynkami posiadającymi taki sam rodzaj żaren?
Ciekawe jak będzie z Demoką M203? Właśnie czekam na przesyłkę z Caffe-Milano. Ma płaskie żarna i nie wiem do jakiego działu cenowego się kwalifikuje? Dobrze, że przynajmniej ma dobre opinie na forum
 _________________ Wąchacz spalin
Gaggia Baby Class / Demoka M203 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jogi ojciec chrzestny

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Na zdjęciach wyraźnie widać różnicę w kształtach żłobień na żarnach tańszych i droższych. Poza tym jest to też kwestia lepszych materiałów.
Demoka ma wspaniałe opinie wśród użytkowników na całym świecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mk stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 2:05 pm Temat postu: |
|
|
| a jak w kontekście tego artykułu plasuje się i-mini ? bo chyba ma żarna stożkowe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
indianka stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:43 am Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny artykuł.
Cieszę się, że znalazłam ten wątek. W końcu wiem, dlaczego właściwie wymieniam bodum na coś lepszego.
Mam jednak nadal niejasności jakie są różnice miedzy dobrymi żarnami stożkowymi a płaskimi, poza tym że jedne ściskają ziarenka (pł.), a inne ścinają (st.).
Jak podaje autor - wadą żaren stożkowych jest plastikowa obudowa, która w użytku nie ma znaczenia, ale poza tym nadają się jak najbardziej, a płaskie są "profesjonalne".
Na razie brzmi to jak chwyt marketingowy. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 7:58 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Antonio napisał w innym wątku:
ynków i-mini tkwi w niedużej podobno cenie. Jeśli nie kierujemy się ceną, to po co zawracać sobie głowę małym, niedoskonałym urządzeniem? Próbowałem i-mini kiedyś i nie chciałbym czegoś takiego w konkretnej pracy. A podobne rozmiary mają także małe Mazzery, Compaki, Eureki...
Moje Mazzery nigdy nie potrzebowały żadnych siatek u wylotu kawowego pyłu. Mazzer produkuje bardzo solidne, proste młynki. Ewentualne niedogodności można błyskawicznie i prosto wyeliminować. Nigdy nie miałem problemów z grudkami w przypadku Mazzera z dozownikiem. Grudki produkuje zaś duży Mahlkonig K30... ale w niczym to nie przeszkadza.
Ostrza stożkowe młynków profesjonalnych sprawdzają się w dużych barach, w dużym ruchu, gdy czas ich pracy jest w zasadzie ciągły, gdy produkuje się tysiące kaw dziennie. Mają dłuższą żywotność, niższe obroty, nie ogrzewają kawy. Ostrza płaskie sprawdzają się świetnie nawet wtedy, gdy produkujemy pół tysiąca kaw dziennie... .
|
A przy płaskich kawa nie skacze bardzie w hopperze?
Ja do tej pory robiłam zazwyczaj 2 kawy dziennie. Możliwe, że przy nowym sprzęcie będę robić więcej, tak ze 3. Kawę piję w domu tylko ja. I-mini jest mały, będzie pasował do ekspresu. Ewentualne niedogodności obsługi nie dadzą się aż tak we znaki jak w gastronomii. Zastanawiam się jak zmieni się smak kawy przy MACAPie i jaka logika za tym stoi?
Zważywszy na treść artykułu przy dobrych żarnach (też ascaso) młynki różnią się tylko "ubrankiem" i udogodnieniami.
A kto mnie wpuści do kawiarni z młynkiem na testy? _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RAF77 Gość
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:55 am Temat postu: |
|
|
>>>
Ostatnio zmieniony przez RAF77 dnia Nie Sie 22, 2010 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WEGier stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:04 am Temat postu: |
|
|
| chyba jako jedyny ma porównanie ma Kawcio, który miał i-mini a obecnie zmienił na Macapa, pewnie nie bez powodu chwali sobie nowy nabytek. Ale trzeba też zrozumieć,że czasem do domowych warunków nie trzeba mieć młyna za ponad tysiaka, wystarczy sprawdzony sprzęt za 600zl (Gaggia mdf albo mini) i człowiek jest szczęśliwy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:44 am Temat postu: |
|
|
Nie dorabiam teorii. Szukam racjonalnego uzasadnienia zakupu czegoś innego. Chętnie to zrobię. Jeśli bym po pierwszej uwadze, że Macap jest lepszy od razu poleciała i go kupiła, to nie wiedziałabym za co płacę. Dzięki dyskusji dowiaduję się jednak więcej. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
slavik Consigliere

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Tu jest ciekawa dyskusja, o wyższości Macapa nad Mazzerem, i odwrotnie.... ->klik< _________________ "zadziwiający towar zwany kawą...."
Cellini-i-mini
Yellow Bourbon - Jaga Cafe  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Już czytałam tę dyskusję. Początek zachęcający, ciąg dalszy zastanawiający. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kawcio Consigliere

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy muszę się powtarzać.
Tak jak pisałem i RAF77, różnica jest kolosalna pomiędzy tymi dwoma klasami młynków, nie wiem kto ci naopowiadał historyjek o wyższości żaren stożkowych nad płaskimi w młynkach klasy gastronomicznej, gdzie jak pisał antonio pewnie 99% to młyny z żarnami płaskimi.
Macap da ci przemiał przeznaczony pod espresso z odpowiednią ilością cząstek o wymaganej średnicy zapewniając doskonalszy smak espresso jak również lepszą powtarzalność (łatwość) uzyskania poprawnej ekstrakcji.
Jeśli porównywałem i-mini i Macapa i wspomniałem o grudkach to miałem na myśli to co napisałem, używałem obu i i-mini mieli nierówno (porównując z Macapem) i generował na pewno więcej pyłu zapychającego system, nie generując przy tym grudek, gdyż przemiał był ogólnie grubszy. Moja Vibiemme bez porównania lepiej współpracuje z Macapem.
Grudki to problem raczej zaniedbywalny przy młynkach klasy Macap/Mazzer bez dozownika jak MD4, jeśli kupisz z dozownikiem on w ogóle nie występuje. Grudki mogą być uciążliwe przy niektórych typach ziaren i mają wpływ na pewne szczegóły ekstrakcji, które mnie może po prostu bardziej interesują niż innych ortodoksów
Co do wspominanej przez Ciebie prędkości obrotowej wiadomo, że niższa jest oczywiście lepsza, jednak Mazzer Mini czy Macap serii M4 absolutnie nie ma skłonności do przegrzania ziaren, ewentulanie jeśli to ma dla ciebie znaczenie Compak serii K10 z prędkością 5 razy mniejszą z pewności cię zadowoli  _________________ kawa vn900:E95
v60/FP/aeropress:COSTA RICA - Cafetalera Herbazú FC
VBM:własny espresso blend FC
Gene Cafe |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 6:18 pm Temat postu: |
|
|
;(
Teraz to mam namieszane w głowie.
Zamawiam u Pana Janusza i ma teraz wersje bez śruby mikrometrycznej i z dozownikami M4 i M5. Na inne opcje musiałabym czekać do października. Myślę, żeby wziąć teraz i-mini i go potem ewentualnie wymienić jak się namyślę w październiku. Chyba nie będzie problemu z odsprzedaniem i-mini na forum za 2-3 mieś.? _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WEGier stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 7:28 pm Temat postu: |
|
|
sprzedać imini? BEZ PROBLEMU! Ale zależy za ile ...licz się ze stratą  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Wiadomo, że za mniej niż nowy. _________________ Zelmer Torrido + Bodum Antigua -> Ascaso Steel Uno Prof PID + i-2 mini inox + Macap M4 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|